wtorek, 28 czerwca 2016

Sałatka makaronowa z kukurydzą i krewetkami



Składniki (4 porcje):

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle
  • 200 g. makaronu kokardki
  • 8 szt. dużych krewetek
  • 4 łyżki komosy ryżowej (quinoa)
  • 1/2 owocu granatu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Odwłok krewetek (środkowa część) obieramy z pancerzy podważając od strony wewnętrznej. Odrywamy nóżki. Zewnętrzną część obranej krewetki (grzbiet) nacinamy lekko wzdłuż i wyjmujemy czarną żyłkę (jelito krewetki). Opłukujemy krewetki pod bieżącą zimną wodą i osuszamy.

Kokardki makaronowe gotujemy w lekko osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i przelewamy dokładnie zimną wodą. Odstawiamy do wystygnięcia.

Komosę ryżową płuczemy dokładnie na sitku pod bieżącą zimną wodą. Wrzucamy na gotującą się wodę (1 szkl. wody) i gotujemy przez 15 minut (od czasu do czasu mieszamy). Komosę odcedzamy na sitku i odstawiamy do wystygnięcia.

Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy na nie czosnek pokrojony w plasterki, posiekaną natkę pietruszki (połowa gałązek) oraz obrane i osuszone krewetki. Smażymy na niewielkim ogniu przez 3 minuty, następnie odwracamy krewetki na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Krewetki wyjmujemy z patelni i po ostudzeniu kroimy na mniejsze kawałki.

Makaron przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną komosę ryżową, odcedzoną z zalewy kukurydzę, pokrojone krewetki i pozostałą część posiekanej natki pietruszki. Do sałatki dodajemy masło z patelni pozostałe po smażeniu krewetek, doprawiamy solą i pieprzem, krótko mieszamy.

Każdą porcję sałatki posypujemy ziarenkami granatu.

Więcej inspiracji na pyszne i zdrowe sałatki znajdziesz na stronie: www.warzywneinspiracje.pl


2 komentarze: