czwartek, 9 kwietnia 2015

Łosoś zapiekany z makaronem razowym i warzywami w sosie rokpol



Składniki (3 porcje):
  • 400 g. filetu z łososia ze skórą
  • 200 g. makaronu razowego penne
  • 200 g. brokuła
  • 180 g. pora
  • 90 g. obranej marchewki
  • 100 ml. białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos rokpol:
  • 85 g. sera rokpol (plus 40 g. do posypania na wierzch)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 450 ml. mleka
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy.

Pora i marchewkę kroimy w plasterki, brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa. Smażymy często mieszając około 5 minut. Wlewamy wino i dusimy dalej przez 5-7 min., aż warzywa nieco zmiękną i się przyrumienią.

W garnku rozpuszczamy masło. wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko i podgrzewamy cały czas mieszając. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, Wrzucamy pokruszony ser rokpol i całość miksujemy na gładki sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na dno natłuszczonego naczynia do zapiekania wykładamy makaron, na niego natomiast podduszone warzywa. Zalewamy większą ilością sosu rokpolowego. Układamy łososia pokrojonego w większą kostkę i polewamy resztą sosu. Na wierzch rozkruszamy 40 g. sera rokpol i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Całość zapiekamy przez 20 min. w temp. 180°C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz