piątek, 3 lipca 2015

Botwinka


Składniki (4 porcje):
  • 1 mały pęczek botwinki
  • kilkanaście małych młodych ziemniaków
  • 1 l. bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2 marchewki (z gotowania bulionu)
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz, cukier
  • posiekany świeży koperek

Wykonanie:

Do bulionu wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Zagotowujemy i dodajemy małe młode ziemniaczki (u mnie dobrze umyte i w łupinkach). Botwinkę dokładnie myjemy. Kiedy ziemniaczki będą na pół miękkie dorzucamy pokrojone w kosteczkę buraczki z botwinki oraz posiekane czerwone łodygi. Dodajemy ocet jabłkowy (lub zwykły spirytusowy).

Po 5 minutach wrzucamy niezbyt drobno posiekane liście botwinki. Gotujemy przez 2-3 minuty. Do szklanki ze śmietanką wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i po wymieszaniu wlewamy ją do całości zupy. Gotujemy jeszcze przez minutę. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem wg. upodobań.

Botwinkę podajemy z marchewką wcześniej ugotowaną z bulionu i pokrojoną w plasterki. Posypujemy koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz