Składniki (4 porcje):
- 1 mały pęczek botwinki
- kilkanaście małych młodych ziemniaków
- 1 l. bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2 marchewki (z gotowania bulionu)
- 1/2 szkl. śmietanki 30%
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz, cukier
- posiekany świeży koperek
Wykonanie:
Do bulionu wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Zagotowujemy i dodajemy małe młode ziemniaczki (u mnie dobrze umyte i w łupinkach). Botwinkę dokładnie myjemy. Kiedy ziemniaczki będą na pół miękkie dorzucamy pokrojone w kosteczkę buraczki z botwinki oraz posiekane czerwone łodygi. Dodajemy ocet jabłkowy (lub zwykły spirytusowy).
Po 5 minutach wrzucamy niezbyt drobno posiekane liście botwinki. Gotujemy przez 2-3 minuty. Do szklanki ze śmietanką wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i po wymieszaniu wlewamy ją do całości zupy. Gotujemy jeszcze przez minutę. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem wg. upodobań.
Botwinkę podajemy z marchewką wcześniej ugotowaną z bulionu i pokrojoną w plasterki. Posypujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz