poniedziałek, 13 lipca 2015

Risotto z bobem, zielonym groszkiem i fontiną


Składniki  (2-3 porcje):
  • 1 szkl. ryżu arborio
  • 2 szkl. gorącego wawaru warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szkl. bobu
  • 2/3 szkl. świeżego zielonego groszku
  • 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
  • garść drobno startego sera fontina
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

Wykonanie:

Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i obieramy z łupinek.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i ryż. Smażymy przez 2 minuty na średnim ogniu. Wlewamy wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Dodajemy groszek i wlewamy pół szklanki wywaru z warzyw. Gotujemy i mieszamy, a gdy wywar zostanie wchłonięty wlewamy kolejne pół szkl. Po wchłonięciu dolewamy pozostały bulion i dalej gotujemy na małym ogniu. 

Gdy ryż będzie już miękki (łączny czas gotowania 15-18 min.) patelnię zdejmujemy z ognia. Wrzucamy do ryżu bób i ser, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na minutę.



1 komentarz: