Składniki (2-3 porcje):
- 1 szkl. ryżu arborio
- 2 szkl. gorącego wawaru warzywnego
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- 1 szkl. bobu
- 2/3 szkl. świeżego zielonego groszku
- 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
- garść drobno startego sera fontina
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Wykonanie:
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i obieramy z łupinek.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i ryż. Smażymy przez 2 minuty na średnim ogniu. Wlewamy wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Dodajemy groszek i wlewamy pół szklanki wywaru z warzyw. Gotujemy i mieszamy, a gdy wywar zostanie wchłonięty wlewamy kolejne pół szkl. Po wchłonięciu dolewamy pozostały bulion i dalej gotujemy na małym ogniu.
Gdy ryż będzie już miękki (łączny czas gotowania 15-18 min.) patelnię zdejmujemy z ognia. Wrzucamy do ryżu bób i ser, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na minutę.
wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuń