Składniki (4 porcje, na zdjęciach występują szklaneczki o pojemności 270 ml.):
Warstwa jeżynowa:
- 350 g. jeżyn + do dekoracji
- 2,5 łyżki cukru
- 1 szkl. śmietanki 30%
- 1/2 szkl. mleka 3,2%
- 3 łyżki gorącej wody
- 4 łyżeczki żelatyny
Warstwa kokosowa:
- 3/4 szkl. mleka kokosowego
- 1/4 szkl. kremowego likieru kokosowego
- 1/2 szkl. śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki gorącej wody
- 3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Warstwa jeżynowa:
Jeżyny blendujemy, a następnie przeciskamy przez sito, aby pozbyć się pestek. W gorącej (ale nie wrzącej) wodzie mieszamy żelatynę i odstawiamy. Śmietankę łączymy z mlekiem i cukrem, podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Wlewamy przetarte jeżyny, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Studzimy. Zimną masę wlewamy do pucharków, szklanek itp. i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Warstwa kokosowa:
W gorącej (ale nie wrzącej) wodzie mieszamy żelatynę i odstawiamy. Śmietankę łączymy z mlekiem kokosowym i cukrem, podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy likier oraz napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Studzimy. Zimną masę wylewamy na zastygniętą jeżynową panna cottę. Odstawiamy do lodówki, aby warstwa kokosowa stężała.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńpiękne i smaczne :)
OdpowiedzUsuńHej:) Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Po szczegóły zaparaszam tutaj - http://somethingordinary.pl/nominacja-do-liebster-blog-award/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ola