środa, 8 lipca 2015

Jaglanka z kaszy jaglanej z sosem czereśniowym


Składniki (2 porcje):

Jaglanka:
  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej Kupiec
  • 2 szkl. mleka 2%
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sos czereśniowy:
  • 450 g. czereśni
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • skórka otarta z 1/2 limonki
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wody

Wykonanie:

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie kilka razy, aż woda przestanie być mętna. Wsypujemy kaszę do garnka, dolewamy 1,5 szkl. mleka. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy. Gotujemy na malutkim ogniu przez 18 min. Zdejmujemy z ognia i dolewamy pozostałe 1/2 szkl. mleka, mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 min.

Umyte i wydrylowane czereśnie wrzucamy do rondelka, mieszamy z cukrem trzcinowym, dolewamy 3 łyżki wody i zagotowujemy, często mieszając. Dodajemy skórkę i sok z limonki. Gotujemy, aż czereśnie puszczą sporo soku (około 4-5 minut).

W 1 łyżce zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu czereśniowego, gotujemy przez minutę i zdejmujemy z ognia.

Jaglankę podajemy z ciepłym sosem czereśniowym (możemy również dodać ulubione owoce).




Gotuj w zdrowym stylu

2 komentarze: