Składniki (2 porcje):
Jaglanka:
- 1/2 szkl. kaszy jaglanej Kupiec
- 2 szkl. mleka 2%
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sos czereśniowy:
- 450 g. czereśni
- 1 łyżeczka soku z limonki
- skórka otarta z 1/2 limonki
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki wody
Wykonanie:
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie kilka razy, aż woda przestanie być mętna. Wsypujemy kaszę do garnka, dolewamy 1,5 szkl. mleka. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy. Gotujemy na malutkim ogniu przez 18 min. Zdejmujemy z ognia i dolewamy pozostałe 1/2 szkl. mleka, mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 min.
Umyte i wydrylowane czereśnie wrzucamy do rondelka, mieszamy z cukrem trzcinowym, dolewamy 3 łyżki wody i zagotowujemy, często mieszając. Dodajemy skórkę i sok z limonki. Gotujemy, aż czereśnie puszczą sporo soku (około 4-5 minut).
W 1 łyżce zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu czereśniowego, gotujemy przez minutę i zdejmujemy z ognia.
Jaglankę podajemy z ciepłym sosem czereśniowym (możemy również dodać ulubione owoce).
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńprezentuje się niezmiernie apetycznie!
OdpowiedzUsuń