niedziela, 19 lipca 2015

Pstrąg na parze z kuskusem i soczewicą


Składniki (2 porcje):
  • 2 filety z pstrąga (takie od samej główki do ogonka, bez ości, ale ze skórą)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól i pieprz
  • 2/3 szkl. kuskusu
  • 1/2 szkl. zielonej soczewicy
  • bulion warzywny lub drobiowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki listków świeżego cząbru

Wykonanie:

Soczewicę opłukujemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka z gotującą się wodą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając, około 20 min. Odcedzamy.

Filety z pstrąga oprószamy lekko solą i pieprzem od strony bez skóry. Rozkładamy listki tymianku obrane z gałązek. Zwijamy w ruloniki, zaczynając od szerszej strony. Gotujemy na parze przez 15 min.

Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzącym bulionem tak, aby poziom bulionu przekraczał o 0,5 cm. poziom kuskusu. Odstawiamy na 5 minut.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy listki cząbru, wsypujemy soczewicę i kuskus, doprawiamy pieprzem i sosem sojowym. Mieszamy i smażymy na małym ogniu przez 4-5 min.

Na talerze wykładamy kuskus z soczewicą, a na wierzch kładziemy po filecie pstrąga.



2 komentarze: