Składniki (2 porcje):
- 2 filety z pstrąga (takie od samej główki do ogonka, bez ości, ale ze skórą)
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól i pieprz
- 2/3 szkl. kuskusu
- 1/2 szkl. zielonej soczewicy
- bulion warzywny lub drobiowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki listków świeżego cząbru
Wykonanie:
Soczewicę opłukujemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka z gotującą się wodą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając, około 20 min. Odcedzamy.
Filety z pstrąga oprószamy lekko solą i pieprzem od strony bez skóry. Rozkładamy listki tymianku obrane z gałązek. Zwijamy w ruloniki, zaczynając od szerszej strony. Gotujemy na parze przez 15 min.
Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzącym bulionem tak, aby poziom bulionu przekraczał o 0,5 cm. poziom kuskusu. Odstawiamy na 5 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy listki cząbru, wsypujemy soczewicę i kuskus, doprawiamy pieprzem i sosem sojowym. Mieszamy i smażymy na małym ogniu przez 4-5 min.
Na talerze wykładamy kuskus z soczewicą, a na wierzch kładziemy po filecie pstrąga.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńA smakuje wybornie :)
Usuń