Składniki (4-5 porcji):
- 300 g. obranych ogórków
- 70 g. obranej marchewki
- 30 g. obranej pietruszki
- 25 g. obranego korzenia selera
- 200 g. obranych ziemniaków
- 10-cio cm. kawałek pora
- 1 litr wody
- 1 mała porcja rosołowa z kurczaka
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki vegety
- duża garść posiekanego koperku
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
- sól i pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę (1 cm. x 1 cm.). Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por siekamy drobno.
Do garnka wlewamy 1 litr wody, wkładamy porcję rosołową i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, marchewkę, pietruszkę i seler. Gotujemy przez 10 min.
Następnie dorzucamy ziemniaki, por i kostkę rosołową. Gotujemy aż ziemniaki będą na wpół miękkie. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone ogórki, koperek oraz vegetę. Smażymy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 8-10 min.
Całą zawartość patelni przekładamy do zupy i gotujemy ok. 5 minut.
W 2 łyżkach zimnej wody dokładnie mieszamy śmietanę i mąkę tak, aby nie było grudek. Dolewamy kilka łyżek wrzącej zupy i po połączeniu przelewamy do całości zupy, energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Ciekawa zupa, a że sezon ogórkowy w pełni, trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda zupa
OdpowiedzUsuń