Składniki (2 porcje):
- 2 patroszone dorady
- 130 g. obranej marchewki
- 70 g. obranej pietruszki
- 3-4 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeży tymianek (do woli)
- 2-3 łyżeczki masła
- sól i pieprz
Wykonanie:
Dorady oczyszczamy z łusek i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Osuszamy i nacieramy je solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki (półksiężyce). Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki.
W garnuszku łączymy ze sobą oliwę, miód, ocet jabłkowy, sok z cytryny. Dodajemy po szczypcie soli i pieprzu oraz listki tymianku. Połowę marynaty wlewamy do pokrojonych warzyw i dokładnie mieszamy.
Dno naczynia do zapiekania smarujemy odrobiną masła. Wykładamy warzywa, a na nie ryby nacięte z wierzchu w kilku miejscach. Polewamy całość resztą marynaty. Na wierzchu układamy kawałki pozostałego masła.
Naczynie przykrywamy szczelnie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 30 min., a następnie odkrywamy i pieczemy 10-15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz