Składniki (18-20 pierożków):
Ciasto:
- 200 g. mąki pszennej
- 1 jajko + 1 żółtko
- 4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 młode buraczki (ok. 130 g.) w łupinkach
- 130 g. sera ricotta
- 1 mała cebulka
- 1 łyżeczka masła
- 30 g. parmezanu lub innego sera długodojrzewającego
- 1 jajko
- sól i pieprz
Sos pietruszkowy:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 żółtko
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 5 łyżek wody
- 1 łyżka śmietany 18%
- pół łyżeczki mąki kukurydzianej
- sól i pieprz
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy je w ściereczkę i odstawiamy na 1 godzinę.
Buraczki gotujemy w łupinkach do miękkości, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i po 5 min. obieramy (ześlizgując łupinki z buraków). Kroimy w kostkę i miksujemy blenderem. Studzimy.
Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę, aż lekko zmięknie i się zrumieni.
Ricottę rozgniatamy widelcem. Łączymy ją ze zmiksowanymi zimnymi buraczkami, ostudzoną cebulką, jajkiem i drobno startym parmezanem.. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy np. na 3 części. Rozwałkowujemy każdą jak najcieniej, zachowując kształt mniej więcej prostokąta. Wzdłuż dłuższego boku, w odstępach około 4 cm. nakładamy po łyżeczce farszu. Przykrywamy drugą stroną dłuższego boku ciasta, dociskamy dokładnie palcami ciasto wokół farszu. Ravioli wycinamy nożem lub radełkiem, tworząc tzw. poduszeczki. Pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez kilka minut od ich wypłynięcia na powierzchnię, aż ciasto będzie miękkie.
W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną natkę i smażymy przez 1 minutę. Żółtko mieszamy z wodą i mąką kukurydzianą, wlewamy do pietruszki i energicznie mieszając doprowadzamy do zagotowania. Do śmietany wlewamy 2 łyżki gorącego sosu i po połączeniu dodajemy do reszty sosu. Po wymieszaniu i zagotowaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia.
Ravioli podajemy z gorącym sosem pietruszkowym.
nadziene, rzekłabym, wyborne ;)
OdpowiedzUsuńAleż to nadzienie ma fenomenalny kolor!
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
Ma kolor, ma i smak :)
UsuńPozdrawiam :)