Składniki (4 porcje):
- 4 kotlety schabowe (bez kości)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 szkl. bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- pół łyżeczki nasion kolendry
- dwie szczypty mielonego kminku
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
- sól i pieprz
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka śmietany 18%
Oraz:
- młode ziemniaczki
- posiekany koperek
- ulubiona surówka lub sałatka
Wykonanie:
Kotlety rozbijamy tłuczkiem, ale niezbyt cienko. Oprószamy je lekko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy kotlety na dość mocnym ogniu z obu stron, aż trochę zbrązowieją. Kotlety wykładamy na talerz. Na patelnię dolewamy łyżkę oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy przez 1-2 min. Kotlety przekładamy z powrotem na patelnię, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, 1 łyżeczkę wędzonej papryki, kminek oraz rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry. Wlewamy bulion, przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu przez 1 godz.
Dosypujemy pół łyżeczki wędzonej papryki i zwykłą mieloną paprykę. W 3 łyżkach zimnej wody mieszamy dokładanie śmietanę i obie mąki tak, aby nie było grudek. Do tego wlewamy kilka łyżek wrzącego sosu i po połączeniu dodajemy do reszty sosu (mieszamy przy tym energicznie). Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Bitki w sosie podajemy z młodymi ugotowanymi ziemniakami, koperkiem i dowolną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz