Składniki:
Spód otrębowy:
- 120 g. otrębów granulowanych Kupiec o smaku żurawiny
- 1 szkl. mąki pszennej
- 130 g. masła + do wysmarowania formy
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
Maliny:
- 1 kg. malin
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 5 łyżek zimnej wody
- 3 łyżki żelatyny
Kruszonka otrębowa:
- 50 g. otrębów granulowanych Kupiec o smaku żurawiny
- 13 g. schłodzonego masła
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
Otręby umieszczamy w malakserze i miksujemy. Wysypujemy je na stolnicę, dodajemy przesianą przez sitko mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i masło. Wszystko siekamy nożem, dodajemy żółtka i po wstępnym wymieszaniu zagniatamy ciasto dłońmi.
Formę na tartę o średnicy dna 23 cm. smarujemy masłem. Dno i brzegi wylepiamy ciastem. Na spodzie robimy w kilku miejscach dziurki widelcem. Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Maliny mieszamy z cukrem trzcinowym i wsypujemy do rondla. Stawiamy na ogniu i rozgotowujemy, aż owoce puszczą sok i całkowicie się rozpadną. Następnie przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Studzimy.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 20 min. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Otręby na kruszonkę miksujemy, tak jak w przypadku otrębów na ciasto. Kruszonkę przygotowujemy rozcierając w dłoniach masło razem z cukrem i zmielonymi otrębami. Rozsypujemy warstwę kruszonki na papierze do pieczenia i podpiekamy w piekarniku (180°C) około 5-7 minut, aż mocno zbrązowieje.
W 5 łyżkach zimnej wody mieszamy żelatynę i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie podgrzewamy na malutkim ogniu, aż żelatyna całkiem się rozpuści i zawrze. Zdejmujemy z ognia, dolewamy do żelatyny około pół szkl. zimnego przecieru z malin i po wymieszaniu wlewamy do reszty malin. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy.
Maliny wylewamy na zimny spód otrębowy, gdy będą miały konsystencję kisielu. Warstwę malinową posypujemy ostudzoną kruszonką. Tartę wkładamy do lodówki i chłodzimy przez 12 godzin.
Jest piękna! Uwielbiam takie tarty :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję ślicznie! :D
UsuńPrzepięknie wygląda. I gratuluję talentu fotograficznego:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa! :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam :)