Składniki (4 porcje):
Mięso:
- 270 g. mielonego mięsa wołowego
- 500 g. mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżych listków tymianku
- sól i pieprz
Puree ziemniaczane:
- 900 g. obranych ziemniaków
- 2 łyżki startego sera Dziugas
- 125 g. startej mozzarelli
- 45 g. masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
Wierzch:
- 45 g. startego sera Dziugas
- 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Na oliwie szklimy posiekaną cebulę i czosnek przez minutę. Dodajemy mięso wieprzowe i wołowe oraz tymianek. Smażymy często mieszając, aż mięso się przyrumieni. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Jeszcze ciepłe ubijamy na puree razem z masłem i śmietaną. Do letniego puree dodajemy ser Dziugas i mozzarellę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na dnie naczynia do zapiekania rozkładamy mięso, wyrównujemy i trochę ugniatamy grzbietem łyżki. Na mięso wykładamy puree ziemniaczane. Wierzch posypujemy serem wymieszanym z bułką tartą.
Całość zapiekamy przez 30 minut w temp. 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz