środa, 27 maja 2015

Ośmiornica z batatami i sosem balsamiczno-czekoladowym


Składniki (3 porcje):
  • 1 mrożona ośmiornica o wadze 850 g.
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 mniejsze bataty
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • odrobina soli morskiej
Sos balsamiczno-czekoladowy:
  • 45 g. czekolady klasycznej gorzkiej Goplana
  • 5 łyżek wywaru spod duszenia ośmiornicy
  • 2 łyżki sosu balsamicznego (u mnie o aromacie pomarańczy)
  • 1 łyżka sosu rybnego
Zalewa:
  • 3 łyżki wywaru spod duszenia ośmiornicy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szkl. białego wytrawnego wina

Wykonanie:

Zamrożoną ośmiornicę wkładamy do lodówki i rozmrażamy przez 12 godzin. Następnie oczyszczamy ją, odcinając część pomiędzy głową a mackami, usuwamy tzw. "zęba" ośmiornicy oraz błonkę znajdującą się wewnątrz głowy (oraz wnętrzności jeśli kupicie ośmiornicę niepatroszoną). Ośmiornicę dokładnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą.

Do garnka wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy 3 ząbki czosnku przekrojone na pół. Wkładamy ośmiornicę (również głowę), przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 50-60 minut (puści dużo płynu).

Bataty obieramy i kroimy w plastry grubości około 1 cm. Układamy na dnie naczynia do zapiekania. Na batatach rozkładamy uduszoną, podzieloną na kawałki ośmiornicę.

Mieszamy składniki zalewy i polewamy nią ośmiornicę i bataty. Na wierzchu układamy 2 ząbki czosnku posiekane w plasterki i posiekaną natkę pietruszki. Oprószamy odrobiną soli morskiej.

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Pieczemy przez 20 minut, a następnie bez przykrycia przez 10 minut.

Sos: Podgrzewamy wywar spod duszenia ośmiornicy, wrzucamy czekoladę podzieloną na kostki i mieszamy, aż do rozpuszczenia i zagotowania. Dodajemy sos balsamiczny i sos rybny, zdejmujemy z ognia.

Ośmiornicę i bataty podajemy polane ciepłym sosem i posypane sezamem lekko uprażonym na suchej patelni.





Z czekoladową nutą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz