Sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 280 g. filety z piersi indyka
- 1/2 łyżeczki vegety
- 3 łyżki wody
- 1/2 szkl. śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1 żółtko
- sól i pieprz
Ryż kurkumowy:
- 1 szkl. ryżu
- 2 szkl. wody
- 1/2 kostki rosołowej drobiowej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Oraz:
- 1 banan
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta curry
Wykonanie:
Na łyżce oliwy szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy indyka pokrojonego w większą kostkę i oprószonego solą i pieprzem. Dorzucamy obrane jabłko, pokrojone w kostkę, wiórki kokosowe i vegetę. Dolewamy 3 łyżki wody i dusimy wszystko pod przekryciem na małym ogniu przez 30 minut.
W garnuszku mieszamy dokładnie śmietanę, jogurt, żółtko, mąkę kukurydzianą i curry. Mieszankę wlewamy do mięsa, po wymieszaniu doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. W miarę potrzeby doprawiamy do smaku.
Przygotowujemy ryż. Do gotującej się wody dodajemy kurkumę i kostkę rosołową. Wrzucamy ryż i gotujemy do miękkości.
Na łyżce oliwy podsmażamy krótko z obu stron plasterki banana o grubości 1 cm., oprószone odrobiną curry.
Na talerze wykładamy ryż, na niego indyka w sosie i banany. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz