poniedziałek, 18 maja 2015

Pieczony omlet z pesto z pokrzywy



Składniki (2 porcje):

Omlet:
  • 6 jaj
  • 1/4 szkl. mleka 
  • 1/4 szkl. śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki vegety
  • pieprz czarny
Pesto z pokrzywy:
  • 3 duże garście młodych listków pokrzywy
  • 1 mały pęczek kolendry
  • 4 łyżki drobno startego sera Dziugas
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • garść orzechów ziemnych niesolonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól

Wykonanie:

Orzeszki siekamy na mniejsze kawałeczki, wrzucamy na suchą patelnię i prażymy do lekkiego zrumienienia.

Listki pokrzywy dokładnie myjemy i osuszamy.

Wszystkie składniki na pesto dokładanie blendujemy. Doprawiamy solą według własnych upodobań.

Jajka miksujemy z mlekiem i śmietanką, doprawiamy solą i vegetą.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Zmiksowane jajka wlewamy do formy na tartę. W kilku miejscach kładziemy po łyżeczce pesto z pokrzywy. Wierzch oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zapiekamy, aż omlet się całkowicie zetnie, a od spodu przyrumieni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz