Składniki (2 porcje):
Omlet:
- 6 jaj
- 1/4 szkl. mleka
- 1/4 szkl. śmietanki 30%
- szczypta soli
- pół łyżeczki vegety
- pieprz czarny
Pesto z pokrzywy:
- 3 duże garście młodych listków pokrzywy
- 1 mały pęczek kolendry
- 4 łyżki drobno startego sera Dziugas
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- garść orzechów ziemnych niesolonych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
Wykonanie:
Orzeszki siekamy na mniejsze kawałeczki, wrzucamy na suchą patelnię i prażymy do lekkiego zrumienienia.
Listki pokrzywy dokładnie myjemy i osuszamy.
Wszystkie składniki na pesto dokładanie blendujemy. Doprawiamy solą według własnych upodobań.
Jajka miksujemy z mlekiem i śmietanką, doprawiamy solą i vegetą.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Zmiksowane jajka wlewamy do formy na tartę. W kilku miejscach kładziemy po łyżeczce pesto z pokrzywy. Wierzch oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zapiekamy, aż omlet się całkowicie zetnie, a od spodu przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz