Składniki (4 porcje):
Panna cotta:
- 1 tabliczka czekolady oryginalnej mlecznej Goplana (90 g.)
- 1 szkl. śmietanki 30%
- 1 szkl. mleka 3,2%
- 2 łyżki gorącej wody
- 3 łyżeczki żelatyny
Oraz:
- 1,5 szkl. wody
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Żelatynę mieszamy z 2 łyżkami gorącej (nie wrzącej) wody.
Do garnka wlewamy mleko i śmietankę. Podgrzewamy na malutkim ogniu, dodajemy czekoladę połamaną na kostki. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Studzimy.
Letnią masę przelewamy do kieliszków (u mnie kieliszek o pojemności 225 ml.). Gdy będzie całkiem zimna wstawiamy do lodówki do stężenia.
W 1,5 szkl. wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę. Zimną wylewamy na stężałą panna cottę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Mniam ... bardzo pięknie zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPanna cotta obłędna.