środa, 13 maja 2015

Czekoladowa panna cotta z galaretką truskawkową


Składniki (4 porcje):

Panna cotta:
  • 1 tabliczka czekolady oryginalnej mlecznej Goplana (90 g.)
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 1 szkl. mleka 3,2%
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
Oraz:
  • 1,5 szkl. wody
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • truskawki do dekoracji

Wykonanie:

Żelatynę mieszamy z 2 łyżkami gorącej (nie wrzącej) wody.

Do garnka wlewamy mleko i śmietankę. Podgrzewamy na malutkim ogniu, dodajemy czekoladę połamaną na kostki. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Studzimy.

Letnią masę przelewamy do kieliszków (u mnie kieliszek o pojemności 225 ml.). Gdy będzie całkiem zimna wstawiamy do lodówki do stężenia.

W 1,5 szkl. wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę. Zimną wylewamy na stężałą panna cottę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.




Z czekoladową nutą

1 komentarz: