Syrop z mniszka lekarskiego jest skarbnicą witamin, minerałów i innych substancji, które mają działanie prozdrowotne, w związku z tym może być stosowany w leczeniu wielu dolegliwości:
- układ oddechowy - kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej i wszelkie infekcje dróg oddechowych (działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne)
- układ pokarmowy - miód z mniszka stymuluje produkcje soków żołądkowych i poprawia trawienie
- infekcje dróg moczowych - ze względu na działanie moczopędne syrop z mniszka łagodzi schorzenia pęcherza, nerek i kamicy moczowej
- leczenie schorzeń wątroby i woreczka żółciowego
- leczenie miażdżycy
- łagodzenie stanów zapalnych skóry i przyśpieszenie gojenia się ran
- oczyszczanie organizmu z toksyn
Zaleca się stosować 2-3 łyżeczki miodu (syropu) z mniszka lekarskiego dziennie. Syropem można posłodzić herbatę, a także posmarować kromkę chleba.
Składniki:
- 850 g. kwiatków mniszka lekarskiego (całe główki kwiatów, ale bez łodyg)
- 1,5 litra wody
- 1,5 kg. cukru
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
Wykonanie:
Zebrane kwiatki rozkładamy np. na gazecie i czekamy około 2 godzin (aż wszystkie możliwe robaczki uciekną z kwiatów).
Kwiaty wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą, lekko ubijamy i doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania, gotujemy przez 15-20 min. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy całość na całą noc.
Wszystko przecedzamy do garnka o dużej powierzchni dna. Kwiaty dodatkowo wykładamy partiami na ściereczkę i mocno wyciskamy, aby odzyskać jak najwięcej soku.
Do naparu dodajemy cukier i sok z cytryny, stawiamy na ogień. Od momentu wrzenia gotujemy przez 2 godz.
Gorący syrop przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na 15 min. Nie trzeba pasteryzować.
Z podanej ilości składników wyszło mi 8,5 słoiczka o pojemności 200 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz