Składniki (3 porcje):
- 400 g. filetu z łososia ze skórą
- 200 g. makaronu razowego penne
- 200 g. brokuła
- 180 g. pora
- 90 g. obranej marchewki
- 100 ml. białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos rokpol:
- 85 g. sera rokpol (plus 40 g. do posypania na wierzch)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 450 ml. mleka
- sól i pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy.
Pora i marchewkę kroimy w plasterki, brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa. Smażymy często mieszając około 5 minut. Wlewamy wino i dusimy dalej przez 5-7 min., aż warzywa nieco zmiękną i się przyrumienią.
W garnku rozpuszczamy masło. wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko i podgrzewamy cały czas mieszając. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, Wrzucamy pokruszony ser rokpol i całość miksujemy na gładki sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na dno natłuszczonego naczynia do zapiekania wykładamy makaron, na niego natomiast podduszone warzywa. Zalewamy większą ilością sosu rokpolowego. Układamy łososia pokrojonego w większą kostkę i polewamy resztą sosu. Na wierzch rozkruszamy 40 g. sera rokpol i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Całość zapiekamy przez 20 min. w temp. 180°C.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTakiego łososia jeszcze nigdy nie miałam okazji przygotowywać i jestem zdania, że jest to bardzo fajny przepis. Na pewno go spróbuję gdyż wiem, że samo jedzenie ryby jest po prostu zdrowe. Także jestem zachwycona łososiowym carpaccio https://mowisalmon.pl/przepisy/lososiowe-carpaccio-kolorowe/ które jak dla mnie sprawdza się znakomicie na każdą okazję.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń