Składniki (16 babeczek):
Ciasto:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2/3 szkl. cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki oleju
- 2 łyżeczki zimnej przegotowanej wody
- skórka otarta z 1 cytryny
Lemon curd:
- 3 cytryny
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 200 g. cukru
- 20 g. mąki ziemniaczanej
- 30 g. masła
Krem cytrynowy:
- 750 g. serka mascarpone
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cytrynowego cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto.
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. 4 białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, dodajemy po trochę cukru, a następnie po jednym żółtku.
Mieszamy na najniższych obrotach miksera i wsypujemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu dodajemy olej, wodę i skórkę z cytryny.
Papilotki lub silikonowe foremki do babeczek napełniamy ciastem do 3/4 ich wysokości. Pieczemy w 170°C przez 10-12 min. (do zrumienienia i suchego patyczka).
Wykonanie lemon curd.
Cytryny dokładnie myjemy i osuszamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do garnka wbijamy jajka, dodajemy żółtka, cukier, sok i skórkę oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładanie wszystko mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu. Najlepiej mieszać mikserem, aż do zagotowania. Następnie dodajemy masło i gotujemy jeszcze przez 1-2 min. Studzimy.
Lemon curd przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania. Babeczki mogą być nadziewane jeszcze ciepłe.
W małym garnuszku doprowadzamy do wrzenia sok z cytryny wymieszany z miodem i cukrem pudrem cytrynowym. Gotujemy przez 2 min. i studzimy. W wyższym naczyniu miksujemy serek mascarpone przez minutę i wlewamy małym "ciurkiem" zimny syrop z cytryny. Miksujemy tylko do połączenia.
Zimne, już nadziane babeczki dekorujemy kremem cytrynowym.
Nadziane kobitki, hmm babeczki :) Bardzo smakowite!
OdpowiedzUsuńcudowne smaki :)
OdpowiedzUsuń