piątek, 24 kwietnia 2015

Babeczki z nadzieniem lemon curd i kremem cytrynowym


Składniki (16 babeczek):

Ciasto:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki zimnej przegotowanej wody
  • skórka otarta z 1 cytryny
Lemon curd:
  • 3 cytryny
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g. cukru
  • 20 g. mąki ziemniaczanej
  • 30 g. masła
Krem cytrynowy:
  • 750 g. serka mascarpone
  • 3 łyżki miodu 
  • 3 łyżki cytrynowego cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1,5 cytryny

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto. 
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. 4 białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, dodajemy po trochę cukru, a następnie po jednym żółtku.
Mieszamy na najniższych obrotach miksera i wsypujemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu dodajemy olej, wodę i skórkę z cytryny.
Papilotki lub silikonowe foremki do babeczek napełniamy ciastem do 3/4 ich wysokości. Pieczemy w 170°C przez 10-12 min. (do zrumienienia i suchego patyczka).

Wykonanie lemon curd. 
Cytryny dokładnie myjemy i osuszamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do garnka wbijamy jajka, dodajemy żółtka, cukier, sok i skórkę oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładanie wszystko mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu. Najlepiej mieszać mikserem, aż do zagotowania. Następnie dodajemy masło i gotujemy jeszcze przez 1-2 min. Studzimy.

Lemon curd przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania. Babeczki mogą być nadziewane jeszcze ciepłe.

W małym garnuszku doprowadzamy do wrzenia sok z cytryny wymieszany z miodem i cukrem pudrem cytrynowym. Gotujemy przez 2 min. i studzimy. W wyższym naczyniu miksujemy serek mascarpone przez minutę i wlewamy małym "ciurkiem" zimny syrop z cytryny. Miksujemy tylko do połączenia.

Zimne, już nadziane babeczki dekorujemy kremem cytrynowym. 




2 komentarze: