niedziela, 19 kwietnia 2015

Pstrąg w szynce dojrzewającej z chlebowo-czosnkowym farszem



Składniki (2 porcje):
  • 2 patroszone pstrągi (każdy o wadze około 300 g)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 kromki pszenno-żytniego chleba (bez skórki)
  • 2 łyżeczki masła
  • 10 plastrów szynki dojrzewającej łagodnie wędzonej
  • 1 limonka
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Pstrągi oczyszczamy z łusek, dokładnie myjemy i osuszamy. Oprószamy w środku i na zewnątrz solą i pieprzem oraz skrapiamy jedną łyżką soku z limonki. Wstawiamy na 1 godz. do lodówki.

Kromki chleba układamy na rozgrzanej suchej patelni i przypiekamy, aż się przyrumienią i lekko wysuszą. Zimne rozkruszamy dokładnie i ucieramy z posiekanym czosnkiem i masłem.

Ryby faszerujemy nadzieniem chlebowym. Każdą owijamy plastrami szynki tak, aby zachodziły na siebie (po 5 plastrów na jedną rybę).

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pstrągi krótko z obu stron tak, by szynka się zrumieniła. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy plasterki limonki i pieczemy przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.





1 komentarz: