środa, 15 kwietnia 2015

Placek gruszkowy z mini bezami


Składniki (12 porcji):

Spód:
  • 230 g. mąki pszennej
  • 120 g. masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki zimnej wody
Mus gruszkowy:
  • 740 g. gruszki konferencja (obranej i bez gniazd nasiennych) + 1 gruszka
  • 3 łyżki cukru pudru cytrynowego
  • 2 op. kisielu Słodka chwila Dr. Oetker - smak jabłkowo-gruszkowy (63 g.)
  • 3 żółtka
Beziki:
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 40 g. cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.

Gruszki kroimy w średniej wielkości kostkę, wrzucamy do garnka i mieszamy z cytrynowym cukrem pudrem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu często mieszając. Dusimy przez kilka minut, aż gruszki lekko zmiękną i puszczą sok. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Miksujemy blenderem na mus, dodajemy żółtka i kisiele w proszku. Ponownie miksujemy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim spód blaszki o wymiarach 25 x 21 cm. W kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 min. Po tym czasie wyjmujemy i lekko studzimy.

Białko ubijamy mikserem z dodatkiem soli. Gdy będzie na wpół sztywne dodajemy po trochę cukru i ponownie ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet jabłkowy.

Na podpieczony spód wykładamy mus gruszkowy i wyrównujemy wierzch. Jedną gruszkę kroimy w plasterki i układamy po dwa na porcję.

Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy obok plastrów gruszki małe bezy.

Ciasto wkładamy do piekarnika na 20 min. i pieczemy w temp. 140°C przez 10 min. Następnie zmniejszamy temp. do 110°C i pieczemy przez kolejne 10 min.





6 komentarzy:

  1. Uwielbiam gruszki, a przepisów na ciasta gruszkowe nie jest zbyt wiele, więc zapisuję ten fajny przepis :). Na pewno kiedyś go wypróbuję :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Dekoracja zapiera dech w piersiach, chętnie wypróbuję ciasto. Uda się na mące ryżowej? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę nie mam pojęcia. Ale spróbuj, eksperymenty są fajne :-)

      Usuń
  3. chyba nigdy nie jadłam ciasta tak bardzo gruszkowego, a uwielbiam te owoce :) zapisuje i napewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń