Składniki (12 porcji):
Spód:
- 230 g. mąki pszennej
- 120 g. masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki zimnej wody
Mus gruszkowy:
- 740 g. gruszki konferencja (obranej i bez gniazd nasiennych) + 1 gruszka
- 3 łyżki cukru pudru cytrynowego
- 2 op. kisielu Słodka chwila Dr. Oetker - smak jabłkowo-gruszkowy (63 g.)
- 3 żółtka
Beziki:
- 1 białko
- szczypta soli
- 40 g. cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Gruszki kroimy w średniej wielkości kostkę, wrzucamy do garnka i mieszamy z cytrynowym cukrem pudrem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu często mieszając. Dusimy przez kilka minut, aż gruszki lekko zmiękną i puszczą sok. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Miksujemy blenderem na mus, dodajemy żółtka i kisiele w proszku. Ponownie miksujemy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim spód blaszki o wymiarach 25 x 21 cm. W kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 min. Po tym czasie wyjmujemy i lekko studzimy.
Białko ubijamy mikserem z dodatkiem soli. Gdy będzie na wpół sztywne dodajemy po trochę cukru i ponownie ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet jabłkowy.
Na podpieczony spód wykładamy mus gruszkowy i wyrównujemy wierzch. Jedną gruszkę kroimy w plasterki i układamy po dwa na porcję.
Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy obok plastrów gruszki małe bezy.
Ciasto wkładamy do piekarnika na 20 min. i pieczemy w temp. 140°C przez 10 min. Następnie zmniejszamy temp. do 110°C i pieczemy przez kolejne 10 min.
Uwielbiam gruszki, a przepisów na ciasta gruszkowe nie jest zbyt wiele, więc zapisuję ten fajny przepis :). Na pewno kiedyś go wypróbuję :).
OdpowiedzUsuńDekoracja zapiera dech w piersiach, chętnie wypróbuję ciasto. Uda się na mące ryżowej? ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę nie mam pojęcia. Ale spróbuj, eksperymenty są fajne :-)
Usuńwygląda bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :-)
Usuńchyba nigdy nie jadłam ciasta tak bardzo gruszkowego, a uwielbiam te owoce :) zapisuje i napewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń