Składniki (2 porcje):
- 300 g. zielonych szparagów
- 45 g. rukoli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki suszonego cząbru
- 1/4 łyżeczki pieprzu czosnkowego
- 1,5 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 kromka dowolnego pieczywa
- 2 łyżki startego sera długodojrzewającego
- 2 jajka
- 1 łyżka octu winnego
Wykonanie:
Szparagi oczyszczamy: odcinamy grubsze łykowate dolne części. Resztę kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.
Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, tymianek, cząber, pieprz czosnkowy i szklimy przez minutę. Dodajemy pokrojone szparagi, wlewamy bulion. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 min. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy rukolę i wszystko blendujemy. Można dosolić, jeśli potrzeba.
Kromkę dzielimy na pół, kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię. Jeśli od spodu się zrumieni, na wierzchu układamy po łyżce startego sera i podtrzymując ser przekładamy na drugą stronę. Gdy ser się rozpuści i zezłoci grzanki zdejmujemy z patelni.
Jajko wbijamy do filiżanki, uważając aby nie rozlać żółtka. W szerszym garnku zagotowujemy wodę (wystarczy około 6 cm. od dna). Zmniejszamy źródło ciepła (ma tylko bulgotać) i wlewamy ocet winny. Wodę mocno mieszamy, tworząc wir i w środek wlewamy jajko. Gotujemy około 2 min. i wyjmujemy łyżką cedzakową. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem.
Zupę rozlewamy do miseczek, na wierzchu układamy serowe grzanki, a na nich jajka. Oprószamy pieprzem.
prezentuje się bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :D
Usuńwoooow! podany iście po królewsku!
OdpowiedzUsuń;D
Usuń