Składniki (3 porcje):
- 6 podudzi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 3 pomidory
- duży pęczek oregano
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Mięso oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na minimum pół godziny.
Na rozgrzanej łyżce oliwy smażymy kurczaka, rumieniąc z każdej strony. Przekładamy na talerz.
Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę, kroimy w dużą kostkę.
Na patelnię dolewamy kolejną łyżkę oliwy. Szklimy na niej czosnek posiekany w plasterki i cebulę pokrojoną w większą kostkę. Dorzucamy pomidory, ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy miód i koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy dużą garść posiekanych listków oregano. Dusimy na małym ogniu przez kilka minut.
W sosie pomidorowym układamy podsmażone podudzia z kurczaka. Przykrywamy patelnię i dusimy całość na małym ogniu przez 35 min. Podajemy z ryżem lub puree ziemniaczanym.
Bardzo fajne i aromatyczne danie :-)
OdpowiedzUsuń