niedziela, 7 czerwca 2015

Koperkowy łosoś na sałacie z dipem feta


Składniki (4 porcje):
  • 4 filety z łososia (każdy o szerokości 4 cm.)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 główka sałaty karbowanej
  • kilka rzodkiewek
  • 1 awokado
  • 16 pomidorków cherry
  • 8 kromek z bagietki
Dip feta:
  • 1 kubełek sera feta Bazylia i oregano Apetina (200 g.)
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Przygotowujemy medaliony z łososia. Każdy filet nacinamy wzdłuż tak, aby nie uszkodzić skóry. Połówki fileta wywijamy na boki i formujemy medalion. Tak przygotowaną rybę oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i łyżką oliwy. Obtaczamy mocno w koperku.

Medaliony smażymy na patelni na rozgrzanej łyżce oliwy lub grillujemy z obu stron na złoty kolor.

Ser feta miksujemy dokładnie z jogurtem, sokiem z cytryny i przeciśniętym czosnkiem.

Na talerzach układamy sałatę, pasterki rzodkiewek i awokado, przekrojone na połówki pomidorki. Na wierzchu układamy rybę, całość polewamy dipem feta i podajemy z grzankami z bagietki.





30 minut z Apetiną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz