Składniki (4 porcje):
- 4 filety z łososia (każdy o szerokości 4 cm.)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- 4 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 1 główka sałaty karbowanej
- kilka rzodkiewek
- 1 awokado
- 16 pomidorków cherry
- 8 kromek z bagietki
Dip feta:
- 1 kubełek sera feta Bazylia i oregano Apetina (200 g.)
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Przygotowujemy medaliony z łososia. Każdy filet nacinamy wzdłuż tak, aby nie uszkodzić skóry. Połówki fileta wywijamy na boki i formujemy medalion. Tak przygotowaną rybę oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i łyżką oliwy. Obtaczamy mocno w koperku.
Medaliony smażymy na patelni na rozgrzanej łyżce oliwy lub grillujemy z obu stron na złoty kolor.
Ser feta miksujemy dokładnie z jogurtem, sokiem z cytryny i przeciśniętym czosnkiem.
Na talerzach układamy sałatę, pasterki rzodkiewek i awokado, przekrojone na połówki pomidorki. Na wierzchu układamy rybę, całość polewamy dipem feta i podajemy z grzankami z bagietki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz