- 1 puszka soczewicy (230 g. po odsączeniu)
- 1 puszka groszku (250 g. po odsączeniu)
- 40 g. sera grana padano
- 1 małe jajko
- 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania
- 1/4 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 150 g. makaronu ryżowego
Sos pomidorowy:
- 2 cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (400 g.)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Soczewicą i groszek przelewamy zimną wodą i odsączamy. Wrzucamy do wysokiej miski i miksujemy blenderem na gładką pastę. Dodajemy drobno starty ser, jajko, bułkę tartą oraz rozgnieciony w moździerzu kmin rzymski. Mieszamy dokładanie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z otrzymanej masy formujemy w dłoniach pulpeciki wielkości limonki (ok. 10 szt.) i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy w niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron na złocisty kolor.
Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je na rozgrzaną oliwę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat, słodką paprykę i natkę pietruszki. Dusimy na małym ogniu przez 5 min. Doprawiamy sosem sojowym i w razie potrzeby pieprzem i solą. Po minucie zdejmujemy z ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz