poniedziałek, 30 marca 2015

Babka czekoladowo-migdałowa



Składniki:

Ciasto:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1/2 łyżeczki aromatu do ciast migdałowego Delecta
  • 4 łyżki majonezu
  • 100 g. mlecznej czekolady
  • 1 łyżka mleka
Wierzch:
  • 100 g. mlecznej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • płatki migdałowe

Wykonanie:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy mleko i mieszamy intensywnie do całkowitego połączenia z czekoladą. Studzimy, aż będzie letnia.

Jajka wbijamy do wysokiej miski, dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy mikserem przez kilka minut, aż masa zbieleje i będzie puszysta.

Do masy dodajemy majonez i miksujemy. Wsypujemy obie mąki, przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem. na koniec wlewamy aromat migdałowy.

Do mniejszej miseczki przekładamy 5-6 łyżek ciasta. Do niego dodajemy ostudzoną czekoladę i miksujemy.

Jasne ciasto wylewamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (dno mojej keksówki ma wymiary 8,5 cm. x 22 cm.). Przez środek jasnego ciasta wykładamy ciasto z czekoladą.

Babkę pieczemy w temp. 170°C przez 45-50 minut.

Wierzch wystudzonej babki polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki mleka. Dekorujemy płatkami migdałowymi.





Wielkanocne wypieki z Delectą

1 komentarz:

  1. Pyszności ;3 Lubię płatki migdałowe.
    Pozdrawiam, ziarnista.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń