Składniki:
Ciasto:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1/2 łyżeczki aromatu do ciast migdałowego Delecta
- 4 łyżki majonezu
- 100 g. mlecznej czekolady
- 1 łyżka mleka
Wierzch:
- 100 g. mlecznej czekolady
- 1 łyżka mleka
- płatki migdałowe
Wykonanie:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy mleko i mieszamy intensywnie do całkowitego połączenia z czekoladą. Studzimy, aż będzie letnia.
Jajka wbijamy do wysokiej miski, dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy mikserem przez kilka minut, aż masa zbieleje i będzie puszysta.
Do masy dodajemy majonez i miksujemy. Wsypujemy obie mąki, przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem. na koniec wlewamy aromat migdałowy.
Do mniejszej miseczki przekładamy 5-6 łyżek ciasta. Do niego dodajemy ostudzoną czekoladę i miksujemy.
Jasne ciasto wylewamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (dno mojej keksówki ma wymiary 8,5 cm. x 22 cm.). Przez środek jasnego ciasta wykładamy ciasto z czekoladą.
Babkę pieczemy w temp. 170°C przez 45-50 minut.
Wierzch wystudzonej babki polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki mleka. Dekorujemy płatkami migdałowymi.
Pyszności ;3 Lubię płatki migdałowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, ziarnista.blogspot.com