Składniki:
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- garść rzeżuchy
- 2 ząbki czosnku
- 1 średniej wielkości ziemniak
- 6-7 łyżek oliwy z oliwek
- duża garść pestek słonecznika
- 4 łyżki drobno startego sera grana padano
- sól i pieprz
Wykonanie:
Ziemniaka dokładnie myjemy i gotujemy w mundurku, obieramy i lekko studzimy.
Ziemniaka kroimy w kostkę, dodajemy natkę pietruszki i rzeżuchę. Miksujemy blenderem.
Obrane pestki słonecznika wrzucamy na suchą patelnię i prażymy do lekkiego zrumienienia (uwaga żeby nie przypalić). Do zmiksowanego ziemniaka dodajemy słonecznik, posiekany czosnek, ser, oliwę i ponownie blendujemy, aż do uzyskania gładkiej pasty. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
z ziemniakiem osobiści nie nazwałabym tego pesto, raczej jakąś pastą, musem czy puree.
OdpowiedzUsuńale pomysł ciekawy, to muszę przyznać ;)