poniedziałek, 16 marca 2015

Pancakes z frużeliną malinowo-limonkową


Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 75 g. masła lub margaryny
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 16 g. cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Frużelina malinowo-limonkowa:
  • 360 g. mrożonych malin (lub świeżych)
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • skórka otarta z 2 limonek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

Mleko i jajka powinny być w temp. pokojowej. Masło rozpuszczamy i studzimy. 

Mąkę przesiewamy przez sitko. Mleko miksujemy z jajkami, dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy, aż wszystkie dokładnie się połączą. Ciasto odstawiamy na 15-20 min.

Za pomocą chochelki wlewamy ciasto na rozgrzaną suchą patelnię (bez dodatku tłuszczu), tworząc okrągłe placuszki o średnicy około 10 cm. (u mnie patelnia ceramiczna).

Gdy naleśnik się ładnie zezłoci, a na powierzchni ciasta pojawią się pękające pęcherzyki powietrza, odwracamy go na drugą stronę i czekamy, aż się zrumieni.

Maliny mieszamy z cukrem, umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy. Gdy się lekko rozprażą dodajemy skórkę i sok z limonki. Do dość płynnych malin wlewamy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie i mieszamy. Gdy zacznie gęstnieć i się zagotuje zdejmujemy z ognia.

Pancakes podajemy z ciepłą lub zimną frużeliną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz