Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1,5 szkl. mleka
- 2 jajka
- 75 g. masła lub margaryny
- 1/3 szkl. cukru pudru
- 16 g. cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Frużelina malinowo-limonkowa:
- 360 g. mrożonych malin (lub świeżych)
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- skórka otarta z 2 limonek
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
Mleko i jajka powinny być w temp. pokojowej. Masło rozpuszczamy i studzimy.
Mąkę przesiewamy przez sitko. Mleko miksujemy z jajkami, dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy, aż wszystkie dokładnie się połączą. Ciasto odstawiamy na 15-20 min.
Za pomocą chochelki wlewamy ciasto na rozgrzaną suchą patelnię (bez dodatku tłuszczu), tworząc okrągłe placuszki o średnicy około 10 cm. (u mnie patelnia ceramiczna).
Gdy naleśnik się ładnie zezłoci, a na powierzchni ciasta pojawią się pękające pęcherzyki powietrza, odwracamy go na drugą stronę i czekamy, aż się zrumieni.
Maliny mieszamy z cukrem, umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy. Gdy się lekko rozprażą dodajemy skórkę i sok z limonki. Do dość płynnych malin wlewamy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie i mieszamy. Gdy zacznie gęstnieć i się zagotuje zdejmujemy z ognia.
Pancakes podajemy z ciepłą lub zimną frużeliną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz