piątek, 6 marca 2015

Kurczak miodowo-musztardowy


Składniki:
  • 1 świeży kurczak
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól i pieprz
Surówka:
  • marchewka
  • czerwona papryka
  • por
  • śmietana 18%
  • sól, pieprz i cukier

Wykonanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.

W miseczce mieszamy ze sobą miód i musztardę. Tą mieszanką pokrywamy całego kurczaka, a następnie wstawiamy do lodówki na 1 godz.

Kurczaka układamy w natłuszczonej formie żaroodpornej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C . Pieczemy bez przykrycia około 30 min. (do ładnego zrumienienia się mięsa). Później przykrywamy folią aluminiową, ale niezbyt szczelnie. Pieczemy jeszcze ok. 1 godz. od czasu do czasu polewając kurczaka wytapiającym się płynem.

Podajemy z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz