Składniki:
- 1 świeży kurczak
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- sól i pieprz
Surówka:
- marchewka
- czerwona papryka
- por
- śmietana 18%
- sól, pieprz i cukier
Wykonanie:
Kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
W miseczce mieszamy ze sobą miód i musztardę. Tą mieszanką pokrywamy całego kurczaka, a następnie wstawiamy do lodówki na 1 godz.
Kurczaka układamy w natłuszczonej formie żaroodpornej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C . Pieczemy bez przykrycia około 30 min. (do ładnego zrumienienia się mięsa). Później przykrywamy folią aluminiową, ale niezbyt szczelnie. Pieczemy jeszcze ok. 1 godz. od czasu do czasu polewając kurczaka wytapiającym się płynem.
Podajemy z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz