Składniki (14 babeczek):
Ciasto:
- 200 g. mąki pszennej
- 90 g. cukru
- 200 g. masła lub margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 32 g. cukru waniliowego
- 4 małe jajka
- 2 czubate łyżki cappuccino waniliowego
- 90 g. orzechów laskowych (bez skorupek) + do dekoracji
Krem:
- 500 g. serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki nutelli
Wykonanie:
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy umieszczamy w malakserze i mielimy na drobne kawałeczki.
Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym przez kilka minut. Dodajemy po jednym jajku i po każdym dokładnie miksujemy z masłem. Partiami wsypujemy mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Wsypujemy cappuccino i orzechy, mieszamy z ciastem.
Ciasto nakładamy do papilotek lub foremek silikonowych umieszczonych w blaszce do muffinek (do 3/4 wysokości). Babeczki pieczemy w temp. 180°C do wyrośnięcia i ładnego zrumienienia (około 20 minut).
Schłodzony serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i nutellą. Schładzamy. Babeczki dekorujemy kremem i orzechami. Przechowujemy w lodówce.
Wspaniałe babeczki. No i jeszcze te orzechy pycha.
OdpowiedzUsuńPiękne, aż szkoda jeść :D
OdpowiedzUsuńhttp://healthy-dreams.blogspot.com/
Mmm, kradnę jedną albo od razu czternaście;)
OdpowiedzUsuńwyglądają totalnie obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html