Składniki (2 porcje):
- 2 patroszone pstrągi (każdy o wadze ok. 330 g.)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 duży ząbek czosnku
- sól i pieprz
Farsz:
- 130 g. mrożonego szpinaku (lub świeżego)
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Sałata:
- rukola
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- starty ser grana padano
Wykonanie:
Pstrągi oczyszczamy z łusek, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy w środku i na zewnątrz mieszanką oliwy, soku z cytryny i przeciśniętego czosnku. Oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki.
Na patelnię wrzucamy masło, dodajemy posiekany drobniutko czosnek i smażymy przez pół minuty. Wrzucamy lekko rozmrożony szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i smażymy przez kilka minut do odparowania wody. Studzimy.
Ryby układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Polewamy pozostałą resztą oliwy, cytryny i czosnku (jeśli coś zostało z nacierania ryb). Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekamy przez 20 min., po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 min.
Rybę podajemy z rukolą skropioną octem wymieszanym z miodem oraz posypaną startym grana padano.
Smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń