Składniki (2 porcje):
- 240 g. polędwicy wieprzowej
- 1 łyżka oleju
- 140 g. makaronu gryczanego soba
- 12-14 różyczek brokuła
- sól i pieprz
Sos orientalny:
- 6-7 łyżek śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
- pieprz
Wykonanie:
Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie lub na parze.
Polędwiczkę kroimy w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy mięso, smażymy z obu stron, aż się ładnie przyrumieni. Wykładamy na talerz, który wstawiamy do ciepłego piekarnika (w ciepłe miejsce odkładamy również ugotowane brokuły).
Śmietanę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Dodajemy przeciśnięty czosnek i resztę składników na sos. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Makaron soba gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut. Odcedzamy i wykładamy na talerze. Na makaronie układamy polędwiczki (które oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem) oraz różyczki brokuła. Polewamy sosem orientalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz