środa, 11 lutego 2015

Soba z polędwiczkami i brokułem w sosie orientalnym


Składniki (2 porcje):
  • 240 g. polędwicy wieprzowej
  • 1 łyżka oleju
  • 140 g. makaronu gryczanego soba
  • 12-14 różyczek brokuła
  • sól i pieprz
Sos orientalny:
  • 6-7 łyżek śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • pieprz

Wykonanie:

Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie lub na parze.

Polędwiczkę kroimy w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy mięso, smażymy z obu stron, aż się ładnie przyrumieni. Wykładamy na talerz, który wstawiamy do ciepłego piekarnika (w ciepłe miejsce odkładamy również ugotowane brokuły).

Śmietanę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Dodajemy przeciśnięty czosnek i resztę składników na sos. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

Makaron soba gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut. Odcedzamy i wykładamy na talerze. Na makaronie układamy polędwiczki (które oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem) oraz różyczki brokuła. Polewamy sosem orientalnym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz