Przedstawiam przepis na pyszne, cudownie czekoladowe babeczki. Dedykuję go wszystkim, pragnącym podarować ukochanej osobie coś... ot tak... prosto z serca!
Wiadomo, iż czekolada ma w sobie ogromną moc uszczęśliwiania. Babeczki w czekoladowej skorupce poprawią humor każdemu, przegonią największe smutki, będą świetnym sposobem na udobruchanie kogoś bliskiego naszemu sercu i wyrażenie najskrytszych uczuć.
Babeczki są bardzo proste i szybkie w wykonaniu więc każde codzienne smuteczki, "foszki" i małe lub większe kryzysy zostaną błyskawicznie zażegnane :)
Składniki (9 szt.):
- 3 jajka
- 5 łyżek drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 torebka budyniu o smaku czekoladowym z belgijską czekoladą Delecta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 1 torebka płatków czekoladowych Decorada Delecta
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 180°C.
Jajka wbijamy do misy miksera. Dodajemy cukier drobny i cukier waniliowy i miksujemy wszystko na wysokich obrotach przez 3-4 minuty (masa jajeczna znacznie zwiększy swoją objętość, zjaśnieje i będzie puszysta).
Wsypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i kakao. Wlewamy olej i miksujemy na najniższych obrotach miksera, aż składniki się ze sobą połączą.
Ciasto rozkładamy do foremek na babeczki (do 2/3 wysokości foremek. Foremek silikonowych nie trzeba wcześniej natłuszczać). Wierzch ciasta w każdej foremce posyp płatkami czekoladowymi.
Babeczki piecz w temp. 180°C przez 15 min. (do suchego patyczka). Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Czysty obłęd <3 Zjadłabym! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Koniecznie musisz się skusić, Natalie :)
Usuń